Frågor & Svar
Handelsdokument - Skickar du via ombud eller lämnar själv
Hantera handelsdokument och hålla register - Kategori 3 material
För att intyga vad en sändning består av och för att säkra spårbarheten ska du som är avsändare av produkter som består av eller innehåller animaliska biprodukter (ABP) och framställda produkter utfärda ett handelsdokument och hålla register. Även du som är transportör och mottagare har skyldigheter när det gäller hanteringen av handelsdokument och är skyldig att föra register.
Ett handelsdokument kan vara en blankett eller ett digitalt dokument
Syftet med handelsdokument är bland annat att säkra spårbarheten och att mottagaren får ett intyg från dig som avsändare om vad sändningen består av.
Handelsdokumentet är ett standardiserat formulär men det finns förenklade blanketter för många typer av produkter.
Handelsdokumentet ska skrivas under och skickas i original med sändningen. Du som avsändare och transportören ska vardera ha en kopia. Handelsdokument och kopior ska sparas i 2 år.
Kategorisera animaliska biprodukter
Animaliska biprodukter och därav framställda produkter delas in i olika kategorier beroende på hur riskfylld produkten är och på vilken möjlighet det finns att använda dem vidare för olika ändamål. Kategorisering av skinn är Kategori 3 material i ABP.
- Läs mer om ABP på jordbruksverket.se
- Länk till blankett och följesedel, Följesedel och Handelsdokument
Slaktar du på större slakteri?
Slaktar du på mindre slakteri?
Vissa mindre slakterier har inte transport service och skickar skinnen för beredning. Du får då själv hämta skinnen på slakteriet. Se till att skinnen är välsaltade och att följesedeln ligger med i försändelsen. Annars får du salta själv och ombesörja transporten.
Slaktar du hemma?
Det kan vara bra att veta något inför hemslakt för att bl.a.undvika slaktskador (flåskador) och bristande saltning (surskador).
- Använd kniven så lite som möjligt vid avdragning. Knivstick och repor försämrar slutresultatet.
- Låt skinnet svalna ½ – 1 timme.
- Lägg sedan skinnet svalt och torrt på träpall (täck pall med pappskiva) eller liknande med lädersidan uppåt och salta. Lägg nästa skinn ovanpå på samma sätt.
- Max 5-8st skinn på hög, så att saltet inte rinner av.
- Sträck ut varje skinn väl så det inte blir veck och salta med 3-5 kilo grovt salt på varje skinn. (ej vägsalt!)
- Bättra på med salt efter en vecka och låt skinnen ligga ytterligare en vecka innan du skickar det till oss.
- När du sedan transporterar skinnen till oss kan du lägga skinnen på pall. Annars skaka av saltet, rulla samman skinnen med lädersidan inåt och lägg i säck eller pall och kör dem till oss. Vi har stort kylrum.
- Ett skinn saltat i två veckor är färdig konserverat och klarar sig i kyl tills vi tar hand om det.
- Fyll i vår följesedel och lägg med i paketet:
Ladda ner och fyll i vår leveranssedel. ( Den hittar du under transport och följesedel.
Vilket är det vanligaste felet hemmaslaktaren gör? Vårat bästs tips?
- Det gör inget om det är lite fett och kött kvar, det skalas av i våra maskiner
- Saltar för lite och/eller för sent
Vad ska man använda för salt, och hur mycket ska man använda? När, hur länge? Fler saltningar?
Innan saltning, tillse att skinnet ligger väl utsträckt för att saltet ska komma åt i alla kanter. Använd stensalt som finns att köpa hos oss på Tranås Skinnberedning.
Havssalt eller grovsalt går också fint. Det ska innehålla Natriumklorid (nlcl) =OK
ALDRIG VÄGSALT DÅ DET INNEHÅLLER Kalciumklorid (CaCl2)=EJ OK
Vid hemslakt rekommenderar vi att man saltar 2 gånger. Totalt åtgång ca 5 kg salt. Det är mer noggrannheten än mängden som är viktig. Men det ska alltid ligga ett lager salt som täcker hela fällen. Bildas det vätskeansamling är det ett tydligt tecken på att skinnet behöver mer salt just där.
Salta på nytt salt efter 7 dager.
Låt ligga ytterligare 7 dagar .
Skaka försiktigt av överskottet, men tillse att det finns en liten saltskorpa kvar.
Hur/var ska man lagra skinnen i väntan på att de skickas iväg?
Skinnet bör ligga plant med köttsidan upp och det går fint att lägga nästa skinn uppepå, alltid köttsidan uppåt, ullen påverkas INTE av det. Tänk på att lägga en papp/träskiva som första underlag. Inte direkt på ex en pall, då spikhuvuden rostar och ni får rost på ullen.
Det får inte staplas för många på varje hög, då kan saltet "rasa" av i ytterkanter. Ca 7-8 st på var hög.
Hur ska de transporteras till berederiet? Säck, tunna, kärl?
Man är välkommen att att lämna på plats om man vill.
Om man väljer att skicka så ska skinnen rullas med ullen utåt och läggas i en dubbel plastsäck, sedan förpackas i en kartong.
Alterntiv vi ser är också fodertunnor eller plastbaljor . Det går också fint.
Väl förpackade och utan risk för läckage av saltlake/blod är förutsättningen för att transportbolagen ska handskas med dom.
Tänk på att de råa skinnen faktiskt skickas i samma bilar som ex mediciner, kläder etc
Information du behöver från oss till din försändelse.
Förnamn: Eva
Efternamn: Alexandersson
Företag: AB Tranås Skinnberedning
Postnummer: 57331
Ort: Tranås
Gata: Kanalgatan
Gatunummer: 4
E-post: info@tranas-skinn.se
Mobilnummer: 076-1611258
ServicePoint: Eurogroome, Post nord företagscenter, Mekonomen..
Bästa sätt att dra av skinnet? Verktyg/avdragare?
För hand, boxa av skinnet. Använd inte kniv då det finns stor risk för flåskador och hål. En flåskada kan i värsta fall leda till en kassation senare i processen.
Dra av skinnet försiktigt, ha tålamod.
Bena ur svansen och skär upp vid rumpehålet så låren går att släta ut ordentligt. Efter avdragning ska huden svalna av, det gör det ofta på ca 30 min-1h. Det får dock inte ligga för länge då träder bakterierna in, det ruttnar och generar surskador. Något att vara extra observant på under sommattid.
Surskado ter sig som kala ullösa fläckar när beredningen är klar.
Hur länge kan skinnet ligga?
Under sommartid bör skinnen komma till berederitets kylrum ganska omgående efter saltningsprocessen.
De ska aldrig ligga varmt.
Vi har kylrum på ca 7 grader.
Väl saltade skinn som förvaras i svalare utrymme kan ligga ca 1 år.
Beredning av vilt
För beredning av viltskinn samarbetar vi idag med en svensk småskalig hantverkare som framställer viltskinn av olika slag. Vi ombesörjer leverans, leverera ditt viltskinn till oss i samband med din försändelse av lamm, get eller nöt så skickar vi det sen vidare. Fortsatt 100% svensk tillverkning.
Vill du sälja råa skinn till oss?
Vi köper in vissa sorters skinn. Om du inte vill bereda alla dina skinn själv och har bra lammskinn från gotland- och leicesterras så kan du sälja till oss. Du får bra betalt när vi sorterat de råa skinnen.
Bra betalt för bra skinn!
Kontakta oss om du önskar sälja några lammskinn. Ring eller mejla till Eva,
0140-10050, eva@tranas-skinn.se
Vilka typer av skinn bereder vi?
Vi bereder alla typer av Lammskinn och raser, Oavsett om du har ett eller hundratals skinn så är du alltid välkommen.
Vilka transportbolag kan du använda dig av till oss?
Du kan skicka dina skinn med det transportbolag du önskar. De ska kunna leverera till ombud eller direkt till oss. Dhl, PostNord eller Schenker är de vanligaste transportbolagen. Läs mer här
Hur tvättar jag mina skinn?
Vi rekommenderar att i första hand att vädra skinnet eller att tvätta mindre fläckar för hand.
Under vintern kan man också lägga skinnen i snön med ullsidan nedåt för att fräscha upp skinnet, detta för minsta påverkan på skinnet.
Men våra tvättbara skinn går att tvätta i tvättmaskin på ullprogrammet, 30 grader. Det är viktigt är att det inte blir för hög temperatur i vattnet eller under torktiden.
Använd ulltvättmedel eller ett milt schampo med lågt PH värde så som till exempel Lactacyd intimtvål.
Låt skinnet ligga plant (gärna på ett galler) i rumstemperatur och sträck det noga flera gånger under torktiden, nästan som när man sträcker lakan.
Sträckningen är viktig för att ett tvättat skinn krymper och fibrerna drar ihop sig och lädret blir annars stelt.
Krom. Är det farligt?
De som inte känner till hur det förhåller sig är ibland rädda och osäkra när de hör ordet krom. Därför får vi ofta förklara hur det ligger till.
Vi använder hos Tranås Skinnberedning främst kromsulfat, ett grönt kromsalt, som garvämne.
Det som används är 3-värt (trivalent) krom som är ofarligt.
Eftersom man har använt detta garvämne i 150 år och funnit att det är det bästa sättet att få lätta, smidiga skinn med god tvättbarhet, så används det fortfarande till 85 – 90 % som garvämne i världen. I ullen finns inga kromrester och det krom som finns är bundet i lädret.
Det är alltså helt ofarligt! Annars skulle man inte få använda det. Man har inte kunnat påvisa några skadeverkningar vid användandet av 3-värt krom.
Kromgarvat läder finns i skinnmöbler, läderskor, väskor, skärp mm.
Det som kan skapa osäkerhet är, att man ofta i debatten inte skiljer på 3-värt och 6-värt krom.
Den gulröda kromvarianten 6-värd krom är giftig och cancerframkallande och har använts företrädesvis inom lackeringsindustrin.
Ja, men kromallergi då?
Jo, det förekommer men är väldigt sällsynt. När vi tog fram våra tvättbara skinn diskuterade vi detta med våra läkarkonsulter.
Det svar vi fick av allergologer och från Statens Bakteriologiska Laboratorium var:
"Kromallergi är mycket ovanligt. Det ska inte sammanblandas med nickelallergi som är mycket mer frekvent. Kromallergi förekommer på samma sätt som att en enstaka människa är överkänslig för ett udda ämne."
Fick du inte svar på dina frågor?