Råd inför skinnberedning
Här finns olika alternativ att få skinnen till oss.
- Vi har samarbete med Scan, så om du slaktar på något av de större slakterierna skickar du med vår leveranssedel. Slakterierna ombesörjer sedan frakten till Tranås Skinnberedning.
- Vissa mindre slakterier har inte sådan service att de skickar skinnen för beredning. Du får då själv hämta skinnen på slakteriet. Se till att skinnen är välsaltade. Annars får du salta själv och ombesörja transporten.
- Om du slaktar hemma.
Det kan vara bra att veta något inför hemslakt för att bl.a.undvika slaktskador (flåskador) och bristande saltning (surskador).
- Använd kniven så lite som möjligt vid avdragning. Knivstick och repor försämrar slutresultatet.
- Låt skinnet svalna ½ – 1 timme.
- Lägg sedan skinnet svalt och torrt på träpall eller liknande med lädersidan uppåt och salta. Lägg nästa skinn ovanpå på samma sätt.
- Sträck ut varje skinn väl så det inte blir veck och salta med 3-5 kilo grovt salt på varje skinn. (ej vägsalt!)
- Salta om efter en vecka om skinnen ska ligga längre.
- När du sedan transporterar skinnen till oss kan du lägga skinnen på pall. Annars skaka av saltet, rulla samman skinnen med lädersidan inåt och lägg i säck eller pall och kör dem till oss. Vi har stort kylrum.
- Ett skinn saltat i två veckor är färdigkonserverat och klarar sig i kyl tills vi tar hand om det.
Fyll i vår följesedel och lägg med i paketet:
Ladda ner och fyll i vår leveranssedel.
Försändelse av paket:
OBS! Viktigt att ni emballerar skinnen i dubbla plastsäckar och kartong (utan läckage) innan ni sänder till oss.
Kontakta Karl-Johan Johansson vid frågor på mail karl-johan@tranas-skinn.se eller vårt växelnummer 0140-100 50. Det går bra att skicka med valfritt fraktbolag till oss. Billigast blir att skicka via ombud.
Vill du sälja skinnen råa till oss?
Ladda ner och fyll i vår leveranssedel.
Ange PG eller BG så betalar vi snarast när vi tittat på de råa skinnen.
Tala gärna med Eva Alexandersson, mobilnr. 076-161 12 58.